Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Harkemase Boys – ONS Boso Sneek

Noordelijke derby in wintersfeer?

 

Dinsdag en woensdag leek de wereld zo weggestapt uit de prenten van Anton Pieck. Maar die aanblik is inmiddels grotendeels verleden tijd. Zo niet de vorst. Want terwijl ik deze regels aan het papier toevertrouw kijk ik met een schuin oog op de thermometer. En die geeft aan, dat het aan het begin van de donderdagavond in Midden-Friesland alweer -2 graden is. Het is daarom niet denkbeeldig, dat de noordelijke derby in de Derde Divisie A tussen Harkemase Boys en ONS Boso Sneek geen doorgang kan vinden. Sportpark De Bosk lag er op deze donderdag nog winters bij. En veel zal afhangen van, hoever het hogedrukgebied opschuift om ruimte te geven aan wat warmere lucht. En daarbij kan het zelfs wel eens zo zijn, dat het westelijk deel van onze provincie (lees: Sneek) een heel ander weertype kent dan het 55 kilometer verderop gelegen Harkema. Tot zover de Pyt Paulusma-achtige bespiegelingen van u schrijver. Het is zaak om zaterdag de websites goed in de gaten te houden voordat de reis naar de Wâlden wordt aanvaard. Overigens: de wedstrijd begint om 17.00 uur!

 

De tweestrijd tussen Harkemase Boys en ONS Boso Sneek kent een lange en rijke historie. Al vanaf het begin van het bestaan van beide clubs kruisen zij regelmatig met elkaar de degens. Het opmerkelijke is, dat de één wel eens een paar seizoenen hoger dan de ander heeft gespeeld. Maar altijd slagen beide erin om elkaar op gegeven moment in competitieverband weer te treffen. Dat was aan het begin van dit seizoen opnieuw het geval. Nadat ONS Boso Sneek drie seizoen in de Topklasse de Boys niet had ontmoet, slaagden de mannen van (toen nog) Jan Vlap erin het kampioenschap van de Hoofdklasse C te behalen. En te promoveren naar de Derde Divisie.

 

De eerste kennismaking met dat niveau verliep uitstekend: met een tweetal overwinningen op zak kwam Harkemase Boys als trotse koploper naar Sneek om op 27 augustus de toppositie te verdedigen tegen de volgelingen van Richard Karrenbelt. Het werd een 1-0 –nederlaag voor Henk Herder c.s.; sneu voor de Harekieten, maar niet onverdiend voor ONS Boso Sneek. Daarna raakte Harkemase Boys in een dip, waardoor het zelfs in de buurt van de rode lantaarn terecht kwam. En ONS Boso Sneek wisselde in de periode na de eerste noordelijke clash verrassingen af met teleurstellende resultaten.

 

Maar de laatste weken lijken beide ploegen de weg omhoog weer te hebben gevonden. En beide bezetten een middenmoot-positie. Harkemase is 9e met 26 punten, ONS Boso Sneek bezet de 11e positie met 24 punten. Beide ploegen begonnen vóór de winterstop niet al te bemoedigend aan de tweede competitiehelft. ONS Boso Sneek verloor in Hendrik Ido Ambacht met 4-1 van ASWH.

En Harkemase Boys moest de punten meegeven aan Huizen. Maar het herstel kwam bij beide vorige week. De altijd lastige uitwedstrijd bij Jong Almere City FC leverde Harkemase Boys 3 punten op (via een 3-2 zege). Maar de prestatie van ONS Boso Sneek was zeker even knap: Quick Boys (de laatste weken in zeer goede doen) werd in een sprookjesachtige sfeer op het Zuidersportpark op 0-0 gehouden.

 

Wat bij de Snekers iets uitbundiger zou mogen is het scoren van doelpunten. Na Huizen is ONS Boso Sneek de minst scorende ploeg in de Derde Divisie. Maar dankzij goed verdedigen worden er toch regelmatig punten binnengehaald. En verdedigen is in het moderne voetbal niet enkel een zaak van de achterste vier spelers en de keeper!

Harkemase Boys heeft zichzelf in dat opzicht wat rijker bedeeld. En dat maakt, dat de Wâldsjers zaterdagmiddag om 17.00 uur licht als favoriet uit de startblokken gaan.

Maar ONS Boso Sneek zal zich zeker niet bij voorbaat bij puntverlies neerleggen. Zelfs, wanneer een paar spelbepalende spelers niet spelen, zo bleek afgelopen zaterdag, dan nog heeft de ploeg zoveel kwaliteit en inhoud, dat het tot bijzondere dingen in staat is.

 

Al met al: weer een boeiende wedstrijd om naar uit te zien. Laten we hopen, dat (indien de wedstrijd inderdaad doorgang kan vinden) er ruimte is voor aantrekkelijk voetbal.

En: ik zorg voor een lege kofferbak, zodat de drie punten ten allen tijde mee kunnen richting Sneek.

Maar mijn buurman Henk Herder zal het daarmee niet geheel en al eens zijn!

 

door:     Jan van der Veen

Delen