Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Afscheidswedstrijd Fred de Groot Boersma (zaterdag op het hoofdveld)

Afscheidswedstrijd Fred de Groot Boersma

The Non-Flying Sneeker, het Orakel van het Zuidersportpark en Fredinho. Zomaar wat benamingen voor een illustere voetballer die aanstaande zaterdag afzwaait. Na bijna 30 jaar spelend lid te zijn geweest is het nu tijd om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Noodgedwongen, het lichaam kan steeds minder door Parkinson.

Met een opa als roemruchte ex-voorzitter was in de ’90-er jaren de keuze voor ONS snel gemaakt. Als junior stond Fred bekend als flegmatieke technicus, die door zijn teamgenoten niet altijd werd begrepen. Als vrijwilliger maakte hij zich verdienstelijk voor het eerste. In het analoge tijdperk hield hij als trouw supporter van het eerste jarenlang handmatig het scorebord bij. Dit in de tijd van Henny, Tonnie en Sandor, dit waren zijn helden.

Naarmate er meer haartjes op vreemde plekken begonnen te groeien was een nieuwe bijnaam geboren: Colaatje Tic. De focus van Fred verlegde zich namelijk van de eerste en tweede helft naar de derde helft. Pils vond Fred in eerste instantie maar niets. Begrijpelijk overigens, na de bestuurlijke blunder van de 21e eeuw om Dommelsch leverancier te maken.

Afijn, Fred dronk in plaats van pils zijn colaatje dus graag met een tikje, en zo werd het weldra gezellig met zijn vaste voetbalmaten. Bijkomend voordeel was, naarmate Fred meer alcoholische delicatessen nuttigde, zijn verstaanbaarheid exponentieel toenam. Fred gaf de term ‘spraakwater’ dus een geheel nieuwe dimensie. Later leerde Het Bier Fred kennen. Enigszins noodgedwongen natuurlijk; de colaatjes-tic kosten veul te veul ût de pot!

In deze omgeving ontmoette Fred ook zijn vrienden van gewoan ut zesde, we zijn inmiddels in 2008 aanbeland. Na een vruchtbare leerperiode bij het derde onder ons aller Ate werd het tijd om op een ander niveau te acteren. Bij gewoan ut zesde fungeerde hij meteen als belangrijke schakel op het middenveld. Na grondig onderzoeken van oude wedstrijdverslagen bleek dat hij dikwijls voor een mooie kool of assist zorgde. Specialiteit van het huis was een kekke schijnbeweging en er aan de buitenkant langs.

Na enkele jaren meedoen in de top was er in 2015 het kroonstuk: gewoan ut zesde, toen nog onder aanvoering van de befaamde succescoach Peter de Vries, werd met een nog nooit eerder vertoonde inhaalrace kampioen! De aansluitende buitenlandse reis naar Estland, met de gespeelde interland tegen Estse topvoetballers, was een fantastische belevenis. Ook latere teamreisjes naar Malta en Bulgarije leverden dikwijls verhalen van Fred op om nooit te vergeten. Zo heeft de term ”lobby” voor zijn teamgenoten een geheel andere betekenis gekregen.

Zaterdag 19 mei geven we onze vedette Fred een waardig afscheid. We staan zo even stil bij het feit dat Fred helaas moeten stoppen met voetballen en maken er een memorabele dag van! Je bent vanaf kwart voor 12 van harte uitgenodigd om, voor deze keer op het hoofdveld, Fred voor de laatste keer te bewonderen als speler.

Fred, voor ons blijf je altijd speler van gewoan ut zesde.

Uw razende reporter,

Abe

Delen