Spannend bekerduel Urk 2 – ONS Sneek 2

URK – In een zonovergoten Molenstadion de bekerwedstrijd Urk 2 – ONS Sneek 2 waar het vele publiek heeft kunnen smullen van een enerverende en spectaculaire bekerwedstrijd tussen twee zeer goed voetballende teams die ook nog met elkaar in een gevecht zijn verwikkeld voor het felbegeerde kampioenschap van de hoofdklasse district Noord, reserveteams.

door Jaap Nentjes (voetbal twee.nul)

De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen bij beide teams omdat bij winst de laatste acht bereikt zouden worden dat weer perspectieven zou bieden, waardoor deelname aan het grote bekertoernooi binnen handbereik zou zijn. Beide teams op volle oorlogssterkte. Bij Urk een aantal spelers in de gelederen die terug zijn gekomen van zware blessures zoals een Richard Strijker en Lucas Nagel, zeker niet de minsten, die nog op niveau dienen te komen. En daarin deze wedstrijd de mogelijkheid kregen. Vanaf de aftrap een fel aanvallend Urk dat snel orde op zaken wilde stellen, maar vooralsnog geen opening kon vinden in de ONS verdediging. De mooiste kansen werden door Urk afgedwongen, doch het scoren lukte niet ondanks de vele doelrijpe kansen. ONS daarentegen bleef loeren op de counter wat ze overigens goed beheersen. Hierdoor een beauty van een kans voor ONS net voor het rustsignaal die slechts door het incasseren van een gele kaart door een Urk speler kon worden afgestopt.

Na rust bleken beide teams fel uit de kleedkamers te zijn gekomen want vanaf de aftrap liet Urk in de 46e minuut een droomkans liggen om op een 1 – 0 voorsprong komen. Meteen na de afgeslagen aanval een messcherpe snelle counter van ONS over de rechtervleugel waarbij de verdediging van Urk niet bij de les was en er bij stond en er naar keek was het ONS die op een geroutineerde manier de 0 -1 op het scorebord zette. Voor Urk een domper van jewelste. Urk moest zich even herpakken om deze onverwachte tegenslag te verwerken. Mar Urk zou Urk niet zijn om zich hierover heen te voetballen. Met een tomeloze inzet werd de druk opgevoerd om de achterstand ongedaan te maken. Maar daarbij moest Urk wel goed op zijn tellen passen daar ONS een zeer gevaarlijke en geslepen tegenstander is die veel in zijn mars heeft. Liet zien dat ze niet voor niets koploper zijn in de Hoofdklasse. Techniek en snelheid staan hoog in het vaandel. Kansen over en weer. Urk fysiek sterker, maar een technisch solide ONS kon de zaak gesloten houden. Voor het publiek was het een wedstrijd om van te smullen. Strijd en passie werden er aan de dag gelegd door beide teams.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd het fysiek steviger en ging aan beide kanten de trukendoos open, waar de scheidsrechter de nodige moeite mee had. Zo werd er aan ONS zijde  een gele kaart uitgedeeld in de 67e minuut wegens het ongeoorloofd afstoppen van een tegenstander. Urk kegelde in de 68e minuut de bal op de lat, echter geen doelpunt. In de 70e minuut werd een handsbal van ONS binnen het strafschopgebied door scheidsrechter Bakker weggewuifd, hetgeen tot de nodige commotie leidde waarbij Urk speler Lucas Nagel de rode kaart kreeg en derhalve het veld kon verlaten. Voor Urk natuurlijk een enorme aderlating. Nog een schepje er bovenop om alsnog een goed resultaat te behalen. Het was pompen of verzuipen. ONS moest werkelijk alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen. Pakten in de 85e minuut nog een gele kaart voor een nuttige overtreding zoals men dat dan noemt. Er volgde een bloedstollende slotfase waarbij een alles of niets offensief door Urk werd ingezet om in ieder geval de gelijkmaker te laten aantekenen om dan alsnog strafschoppen af te dwingen. Zelfs doelman Richard Strijker was zelfs in het strafschopgebied van ONS te vinden om mede door zijn inzet te proberen om dat doelpunt te forceren.

Maar ondanks de vele kansen en soms hachelijke momenten voor het doel van ONS gaf de verdediging van ONS geen krimp. Het stond als een huis. Bij de vele aanvallen was er altijd wel weer een been of hoofd die onheil konden voorkomen. Dat de speelwijze van Urk, risico’s met zich meebracht werd duidelijk, toen alle 22 spelers zich op de helft van ONS bevonden was het na goed verdedigen dat de bal middels een supersnelle uitval bij één van de snelle voorwaartsen van ONS terecht kwam die dankbaar gebruik maakte van de geboden ruimte en moeiteloos de bal in het verlaten doel kon schuiven. 0 – 2.  Er werd na dit doelpunt niet meer afgetrapt omdat de tijd erop zat. Hierdoor plaatste ONS zich bij de laatste  8 van het bekertoernooi. Uiteraard een enorme teleurstelling voor het favoriet geachte Urk. Maar over twee weken krijgt Urk de herkansing tegen ONS, zij het dan de returnwedstrijd voor de competitie, die voor beide teams van groot belang is. Dient nog vermeld te worden dat de eerste wedstrijd tussen deze toppers op Urk in een 2 – 2 gelijkspel eindigde.