3e divisie A:  za.  23-03-2019:      ODIN’59-ONS Sneek

ONS Sneek herrijst uit de as in Heemskerk

DSC_8457

Invaller Michael Lanting wijst ONS Sneek de weg naar succes (foto Rob Bosma)

Het leek lang een onhaalbare kaart: één of méér punten meenemen uit Heemskerk. Thuisclub ODIN’59 leidde comfortabel met 2-0. En op zo’n ¾ van de wedstrijd hadden de mannen van trainer Richard Plug de trekker moeten overhalen: Thom de Vries leidde een aanval in, Jim Hulleman ‘dook in het gat’; maar de bal verdween van zijn schoen via de ‘onderkant lat’ weer in het veld. Enkele minuten later herrees ONS Sneek zelf voorzichtig uit de as. Een tweetal wissels deed de ploeg goed. Het inbrengen van Michael Lanting zorgde er voor, dat er weer iemand met passjes ging strooien, dat de creativiteit terug kwam, en dat de geestdrift in het elftal nog eens een injectie kreeg. Bovendien blijken Martijn Barto (na rust in het veld gekomen) en Michael elkaar goed te kunnen vinden. En een klein kwartier later resulteerde dat in een 2-2 gelijk spel. Met de hakken over de sloot één punt. Maar daarmee mochten de Snekers de handen dicht knijpen. In de eerste helft speelde ODIN’59 nl. heel goed. Het was snel, het was fris, en het oogde allemaal heel overtuigend. ONS Sneek had daarop geen adaequaat  antwoord. In de tweede helft kregen de oranjehemden iets meer invloed op het spel. En toen ODIN’59 begon te wisselen kwam de klad er bij de Heemskerkers in. Martijn Barto uit tweemaal een assist van Michael Lanting (!) zag met ONS het gat en sprong erin. Met succes, zoals de uitslag leert.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma & Harmke van der Veen

images

Zo halverwege de tweede helft liet uw verslaggever de wedstrijd even de wedstrijd, om vervolgens in een korte mijmering zich af te vragen, hoe dat nu vroeger moest zjjn geweest: wanneer in een ridderduel de ene ridder de ander bijna op de knieën had gebracht, hád de andere ridder dan überhaupt nog een kans om overeind te krabbelen? Het antwoord kon volgens mij volmondig: ‘nee’ zijn. Integendeel. Het wachten was alleen nog op de genadeklap. Maar héél soms zal het gebeurd zijn, dat de winnende ridder zal zijn vergeten dat laatste zetje te geven. In dát geval is het niet denkbeeldig, dat hij zelf alsnog de klos wordt. Met de blik vanaf de tribune op het schitterende kasteel Assumburg, gekoesterd door een weldadige lentezon, je wanend op het voorplein van het historisch erfstuk, waar iedere Heemskerker trots op is, en al half met de gedachten aan: hoe moet ik déze nederlaag naar het thuisfront toe goed praten, gaat dat wel eens zo.

En dan ineens is die dekselse Michael Lanting in het veld gekomen. Hij begint met de boel nog eens behoorlijk op te schudden. Om vervolgens te proberen de lijnen hier en daar wat strakker te maken. En terwijl hij met zijn lepe, creatieve passes ONS Sneek eindelijk gevaar laat stichten in de vijandelijke defensie, staat het binnen 10 minuten: 2-2. En kan ONS Sneek toch met opgeheven hoofd het veld verlaten. Waar de tegenstander vergeet om de genadeklap uit te delen, is er altijd een ridder die je bij de hand neemt en weer overeind helpt. Ridder Michael, in dít geval. En dat dééd hij perfect!

DSC_8468

Martijn Barto scoort 2-2  (foto Rob Bosma)

Flitsend begin

ODIN’59 begon deze middag met het geven van een lesje ‘up tempo’ aan ONS Sneek. De oranjehemden probeerden het tempo uit de wedstrijd te halen door de bal achterin rond te spelen. Maar ze deden dat deze keer slordig, en vaak zonder te kijken, of ze zichzelf daardoor toch niet in de moeilijkheden brachten. Je moet dan corrigeren, en dat gaat meestal via een overtreding. In de 2e minuut was het in zo’n situatie bijna al raak! Jim Hulleman mocht een vrije trap vanwege een ‘correctieve handeling’ nemen. En Milo Cremers kopte daaruit bijna de 1-0 binnen. Nóg niet dus! Maar de eerste treffer zou spoedig vallen………….De frequent opkomende Jordi Tiktak was, enkele minuten later,  de gehele ONS-defensie te snel af. Hij dreigde het strafschopgebied in te gaan……Barry Ditewig zág dat en kwam Tiktak tegemoet. Echter met een veel te hoog geheven been. Gevaarlijk aanvallen binnen de beruchte lijnen,  zo oordeelde de arbiter van dienst. En hij had daarmee geen ongelijk. Thom de Vries (clubtopscorer) nam zijn verantwoordelijkheid. En hij faalde niet: 1-0 voor de thuisclub, na kwalijk 9 minuten spelen.

DSC_8405   (foto Rob Bosma)

ODIN’59 gaat dóór!

En de thuisclub ging door. Veel druk zetten, het tempo hoog houden, zelf het initiatief pakken en de tegenstander ook maar geen seconde met rust laten. Met name Nigel Hardenberg was in die fase de stuwende kracht. Een solo van Hardenberg bracht hem voor Barry Ditewig, maar die pakte de bal. Enkele minuten later won Hardenberg opnieuw een duel, nu ván en mét Klaas de Vries. Maar zijn inzet vanaf de rand van het penaltygebied was een redelijk makkelijke prooi voor Ditewig. Dat dat óók wel eens níet zo is, en dat dat vérstrekkende gevolgen kan hebben bewees Nigel Hardenberg enkele minuten daarop. De eerste serieuze kans voor ONS Sneek ontstond na ongeveer 17 minuten. Yume Ramos kon de bal koppend echter niet zoveel kracht meegeven (zie foto), dat het de gelijkmaker betekende. Bijna als logisch uitvloeisel van bovenstaande ontstond de 2-0. Je houdt het niet vol, wanneer de tegenstander je zó onder druk zet en zijn wil op legt. Een snelle aanval van ODIN’59, waarbij meerdere aanvallers en middenvelders betrokken waren eindigde ook, zoals hij was bedoeld in een warm en vruchtpaar stukje samenwerking tussen alle betrokkenen. Jeffrey Klijbroek verzilverde, als de verpersoonlijking daarvan, dat gevoel scorend via de handen van Barry Ditewig: 2-0.

DSC_8255    (foto Rob Bosma)

De tweede helft

De tweede helft zou van een geheel ander kaliber worden. En wie verzot is op dramatiek werd vanaf minuut 46 niet teleurgesteld. Er werd in beide kampen driftig meegeschreven aan het scenario. Waaruit uiteindelijk ONS Sneek als winnaar tevoorschijn zou komen.  Maar eerst was het nog eens de kans aan: ODIN’59. Jim Hulleman leek een aanval over rechts af te ronden met een lob, ware het niet, dat het doel ook wel lokte om het zélf te proberen. Via de onderkant van de lat sprong de bal weer in het veld terug. Het bleef 2-0. Michael Lanting mocht in de linker hoek een corner nemen.  Een fraaie wegdraaiende bal kwam goed op het hoofd van Yume Ramos. Yume kopte het leer dóór. En bij de 2e paal stond Martijn Barto gereed om de bal in het doel te werken. In de 80e minuut stond het zomaar 2-1.

DSC_8452    (foto Rob Bosma)

Bizar slotstuk

Iedereen/aanwezig ging er nog eens goed voor zitten. Alsof je het gevóel had, dat er iets bijzonders stond te gebeuren. En er gebéurde iets! Terwijl de extra tijd al liep gaf Michael Lanting de perfecte voorzet aan Martijn Barto. Van de rechter kant voorgetrokken, kopte Barto de bal in de verste hoek: 2-2. Of het punt, dat ONS Sneek door deze twee acties van deze twee mannen aan de wedstrijd over hield verdiend was, laten we maar even in het midden. Hoewel……………..wanneer je vergeet de genadeklap uit te delen……………dat gold in de tijd van de ridders op hun toernooien………….dat geldt ook bij een reguliere aflevering van de wedstrijd ODIN’59-ONS Sneek. Maar bizar was de ontknoping van de wedstrijd zeker. En dát voor de twee week op rij. Wanneer de oranjehemden daarmee van plan zijn ons de komende weken geregeld te verrassen, dan is dat echter helemaal oké!!!!!!!!

DSC_8393

Ook bij Nick Kuipers ontbrak het niet aan inzet  (foto Rob Bosma)

ODIN’59-ONS Sneek                                                     2-2  (2-0)

1. Thom de Vries (pen)  1-0, 31. Jeffrey Klijbroek  2-0,  80. Martijn Barto  2-1, 90+1. Martijn Barto   2-2

Schr.:                    F.M.L.van den Elzen

Ass. schr.:           A.J.Zoutendijk & G.A.Moraal

Kaarten:              (8)  Barry Ditewig, (90) Serge Fatima  (ONS Sneek)

ODIN’59:

doel:                     Barry van Dijk

achter:                 Nicky Eekhout, Mart Willemse, Milo Cremers, Jordi Tiktak

midden:              Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann, Ron Scheffer, Jim Hulleman (80. Eelke de Graaf)

voor:                    Nigel Hardenberg (60. Billy Tavares), Thom de Vries (68. Bas Kansen)