ONS Sneek ten onder in en tegen  Berkum

ONS Sneek is er niet in geslaagd om de negatieve prestatiecurve, ingezet vlak voor de recente lockdown, om te buigen. In de cruciale wedstrijd in en tegen Berkum werd het een ontluisterende 6-0 – nederlaag. En daarmee ontliepen de Snekers een nog groter pak slaag. Nog vóór er een half uur gespeeld was stond vv Berkum namelijk al op een 4-0 voorsprong. En daarmee zat de wedstrijd heel vroeg ‘op slot’. Behoudens een korte periode in de tweede helft controleerde vv Berkum de wedstrijd. ONS Sneek restte slechts een enkel moment van hoop om de twijfelachtige eer te redden. Maar zelfs dát lukte niet. Vv Berkum was niet alleen spekkoper, maar zag ook de opgaande lijn uit de oefenperiode in de laatste weken bevestigd. Een hoopvolle toekomst gloort voor de mannen van trainer Arno Hoekstra.

door:                    Jan van der Veen

Dramatisch

Het begin van de wedstrijd was dramatisch. Al na 3 minuten moest ONS-doelman Ruben Pijlman met een uiterste inspanning Ivar Nijboer van scoren afhouden. Nijboer claimde een penalty. Maar gelukkig ging scheidsrechter mw. Vivian Peeters hier niet op in. Vier minuten later was het toch raak. Bij een actie op de rand van strafschopgebied gaf aanvoerder Marc van der Meulen een steekpass op Alex van Hoesel. Van Hoesel zette de bal scherp voor het doel, waar de latere ‘Man of the match’, Johnsen Bacuna, eenvoudig het leer kon intikken: 1-0.

ONS Sneek kreeg nauwelijks tijd om adem te halen. Rechterspits Julian de Ruiter had luttele minuten later de 2-0 op de schoen, maar schoot van dichtbij in het zijnet. Het was slechts uitstel van executie. Balverlies van ONS Sneek op het middenveld deed de bal belanden bij good-old Chris van der Meulen. De 37-jarige nog steeds uitstekend spelende routinier kon vervolgens vrij oprukken over de linkerkant van het veld. Diagonaal deponeerde hij de bal in de uiterste rechter benedenhoek: 2-0.

Wedstrijd op slot

ONS Sneek kreeg in die fase geen voet aan de grond. Vv Berkum toonde aan, dat het veel te laag staat op de ranglijst. En ONS Sneek slaagde er niet in om veel tegengas te geven. Nieuw balverlies op het middenveld bracht Johnsen Bacuna in balbezit. Hij zette voor op de vrijstaande Julian de Ruiter, die onberispelijk inschoot: 3-0 in de 23e minuut. Protesten van ONS-zijde, omdat er voorafgaande aan de actie van Bacuna een overtreding zou hebben plaatsgevonden vonden geen genade in de ogen van de scheidsrechter.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, dat er deze middag aan de Boerendanserdijk in Berkum niets te halen viel voor ONS Sneek dan was dat opnieuw 4 minuten later wel. Ivar Nijboer ontving de bal op rechts, zette vóór op Julian de Ruiter, die tussen een woud van benen Ruben Pijlman klopte: 4-0. Pijlman kon deze middag overigens weinig worden verweten. Want met een geweldige redding op een vrije trap van verdediger Jorben Nieuwenhuis behoedde hij zijn ploeg voorlopig voor een nog grotere achterstand.

Maar nog vóór de rust kwam de 5-0 er wel. In de 41e minuut wandelde Johnsen Bacuna met de bal het strafschopgebied binnen. Hij kreeg evenwel geen vrije doorgang, maar werd tegen het gras gewerkt. Reden voor de arbiter om vv Berkum een strafschop toe te kennen. Aanvoerder Marc van der Meulen, ook volgend seizoen weer van de partij bij vv Berkum, vonniste onberispelijk: 5-0.

Eindelijk wat rust

Een drama tekende zich af voor de gasten uit Sneek. Maar gelukkig voor de Snekers kon vv Berkum in de tweede 45 minuten het tempo niet meer zo hoog opschroeven als in de eerste helft. Dat gaf ONS Sneek de gelegenheid om ietsje in de wedstrijd terug te komen.

En dat leidde in de 55e minuut tot de eerste corner. De vreugde was echter slechts van korte duur. Johnsen Bacuna rukte in de 57e minuut op over rechts. Zijn schot ging voorlangs en ook de rebound trof geen doel. Zowel vv Berkum als ONS Sneek brachten verse krachten in. Tot schokkende wijzigingen in de onderlinge verhoudingen leidde dat niet. Hoewel vv Berkum niet meer ‘vol de druk erop zette’ bracht ONS Sneek de tegenstander zo af en toe toch in scoringspositie door slordig te combineren.

De gifbeker nog niet leeg

Maar de gifbeker was voor ONS Sneek nog niet leeg. Al was de 6-0 wel een dubieuze. Links in het strafschopgebied van de Snekers werd een Berkum-speler tegen de grond gelopen. Hoewel daarbij nog maar de vraag was, of dit op onreglementaire wijze was gegaan, lag de bal voor de tweede maal in deze wedstrijd op de penaltystip. De verzilvering kun je met een gerust hart overlaten aan Marc van der Meulen. En in de 73e minuut bracht hij de uiteindelijke eindstand op het scorebord. Daarna ging de wedstrijd min of meer als de spreekwoordelijke nachtkaars uit. En werd ONS Sneek daardoor een groter pak slaag bespaard.

Gevarenzone

Met dit al is ONS Sneek nu direct in de gevarenzone van de Hoofdklasse B/za. terecht gekomen. De tegenstander van deze middag, vv Berkum, passeerde de Snekers op de ranglijst. Een eveneens winnend NSC Nijkerk (3-2 tegen Noordscheschut) ging de Snekers ook voorbij. En we vinden de oranjehemden na deze zaterdagmiddag plotseling terug op een directe (15e) degradatieplaats. Er is nog tijd genoeg om de bakens te verzetten. Maar voor het moreel zou het plezierig zijn, wanneer ONS Sneek daar niet al te lang mee wacht. Nogmaals: de potentie voor méér lijkt wel aanwezig, maar behoudens de openingswedstrijd tegen Flevo Boys hebben we ONS vlaggeschip te weinig zien schitteren.

vv Berkum-ONS Sneek                                                                6-0  (5-0)

07  Johnsen Bacuna                                       1-0

15  Chris van der Meulen                            2-0

23  Julian de Ruiter                                         3-0

27  Julian de Ruiter                                         4-0

41  Marc van der Meulen (pen)                5-0

73  Marc van der Meulen (pen)                6-0

Schr.:                    mw. V.Peeters (Culemborg)

Ass.schr.:            J van den Broek & J van Eijden

Kaarten:              (17) Joran Swart, (23) Rik Koelewijn, (40) Patrick van der Veen, (79) Wesley Tankink (ONS Sneek)