Verslag ONS Sneek – Gorecht : 4-0

Wereldgoal brengt ONS Sneek langs Gorecht

Een staande ovatie kreeg hij ervoor. En zijn doelpunt ging vervolgens de hele wereld over. Zijn naam: Richarlison de Andrade, kortweg Richarlison. En het was ook een beauty waarmee hij voor Brazilië scoorde in de wedstrijd op het WK in Qatar tegen Servië. Je zult maar zo’n speler in je selectie hebben, die dát kán, moet ook ONS Sneek-trainer Arnoud Koster gedacht hebben, toen hij de wedstrijd van de Brazilianen zag. Nou……….ONS Sneek heeft zijn eigen Richarlison. Hij heet Nordin Tahboun. En hij speelt zijn thuiswedstrijden gewoon op het Zuidersportpark in Sneek. De uit Heerenveen afkomstige Tahboun kwam deze zomer aanwaaien in Sneek, toen hij op zijn zwerftocht langs een aantal Hollandse velden, op zoek was naar een club die bij hem paste, en bij ONS Sneek de klik vond die hij zocht. Sinds dat moment verbaast hij bijna elke week alles en iedereen met zijn balbeheersing en creativiteit. In de wedstrijd tegen het onlangs gepromoveerde Gorecht zette hij voorlopig de kroon op zijn werk met een prachtige omhaal à la Richarlison. Het betekende in de 63e minuut van de wedstrijd 2-0 voor ONS Sneek. En de wedstrijd was gespeeld!

verslag: Jan van der Veen

foto’s: Martijn van der Veen (MJFotografieHv)

ONS Sneek zou daarna nog uitlopen tot 4-0. Goed voor het doelsaldo. Maar, hoewel ONS Sneek sterker was dan de tegenstander uit Groningen, was de zege met deze cijfers wel royaal. Want de zwart-witten gaven goed tegenspel. Weliswaar gokten ze op de omschakeling met de gevaarlijke Sam Niewold (nr. 11) in een hoofdrol. Maar een muur oprichten zoals onlangs Leeuwarder Zwaluwen en vv Winsum deed de ploeg uit Haren niet. Waar mogelijk probeerden ze eruit te komen.

Maar dàt gaf aan de andere kant óók mogelijkheden voor de thuisclub.

De line-up met op de achtergrond de nieuw in gebruik genomen ledboarding

Veel strijd

Vanaf het allereerste moment gingen beide ploegen ervoor! Nordin Tahboun had in die dadendrang zijn ploeg in de 5e minuut al op voorsprong kunnen zetten. Maar hij schoot vanuit een mooie steekpass van Ewart Ottema tegen keeper Willem Bouwkamp op. In de 8e minuut schoot Ewart Ottema opnieuw op het lichaam van de Harense keeper, en miste Nordin Tahboun in de rebound.

Daar stond tegenover, dat Sam Niewold in de 11e minuut uit een vrije trap van Tom Traas aan de andere kant bijna ONS-keeper Tristan Boersma verraste.

ONS Sneek op voorsprong

In de 19e minuut mocht Rik Koelewijn op de punt van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Hij slingerde de bal doelgericht in het doelgebied van Gorecht. Daar torende Ewart Ottema hoog boven alles en iedereen uit en scoorde met het hoofd: 1-0. In de vervolgens ontstane commotie probeerde Gorecht de scheidsrechter ervan te overtuigen, dat Ottema onreglementair kun keeper had aangevallen. De arbiter van dienst bleek echter niet gevoelig voor de protesten, en ONS Sneek kon verder met een voorsprong.

De 1-0 van Ewart Ottema in de maak, Patrick van der Veen fungeert als bliksemafleider

Die kwam vóór de rust zeker nog een enkele maal in gevaar. Met name toen in de 32e minuut Sam Niewold opnieuw oog in oog met keeper Tristan Boersma verscheen. Het leverde Gorecht slechts een corner op. Vlak vóór de thee lanceerde Mark Westra zijn spits Ewart Ottema. Maar opnieuw bleef keeper Willem Bouwkamp overeind.

ONS Sneek bouwt voorsprong uit

In het eerste kwartier van de tweede helft bleef het spelbeeld nagenoeg gelijk aan dat van de eerste helft. ONS Sneek bleef de aanvallende partij. Maar Gorecht stelde zich vooralsnog kranig teweer. Tot het moment kwam, dat we in de kop van dit verslag beschreven. De schitterende omhaal van Nordin Tahboun die uitliep in een 2-0 voorsprong voor de Snekers maakte, dat de thuisclub zich wat gemakkelijker over het veld bewoog. Met name toen de uit Arabië teruggekeerde Nick Kleen van zijn trainer Arnoud Koster minuten mocht maken kwamen de oranjehemden enkele keren heel gevaarlijk door. Eerst schoot Nordin Tahboun na een solo nog op de paal. Maar in de 73e mnuut scoorde Patrick van der Veen de bevrijdende 3-0. Nick Kleen mocht op rechts een corner nemen. Vóór het doel maakte één van de ONS-ers een overstapje, waardoor Patrick het leer alleen maar behoefde in te tikken: 3-0.

Nordin Tahboun in fel duel, Ewart Ottema kijkt toe

ONS Sneek maakt het karwei af

Uiteindelijk maakte Nick Kleen himself het karwei voor ONS Sneek af. Glenn Buma lanceerde hem met een fraaie steekpass. Nick liep voorlangs het doel en klopte en passant keeper Willem Bouwkamp: 4-0. Het verschil was gemaakt. En de overwinning was binnen. Die had nog hoger kunnen uitvallen. De keeper van de gasten frommelde de bal uit het doel, toen Ewart Ottema dacht, dat de bal reeds de doellijn was gepasseerd. En ook Mark Westra had nog kunnen scoren. In de extra toegevoegde tijd bleef opnieuw keeper Willem Bouwkamp overeind.

Stefan Westra met een rush

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan

Op 24 augustus 2013 schreef ik mijn eerste wedstrijdverslag. In de eerste plaats was dat bedoeld voor de website van ONS Sneek. Maar allengs werd het verspreidingsgebied groter en werd ik daarnaast onder andere correspondent van het befaamde Voetbal op Zaterdag. Veel prachtige mensen kwamen we onderweg tegen. Veel relaties werden opgebouwd en verdiept. Een prachtige tijd, die ik deelde met name met mijn vrouw Harmke en zoon en fotograaf Martijn. En niet te vergeten vriend en mede-fotograaf Rob Bosma. Vandaag, 10 december 2022 heb ik mijn laatste verslag geschreven als verslaggever-in-vaste dienst bij ONS Sneek. Ik zie in dankbaarheid terug op een prachtige tijd. En ik ga nu weer mijn plekje als supporter op de tribune innemen. Bedankt, dat ik veel lezers in mijn verslagen in de afgelopen 10 seizoenen heb mogen laten delen. En misschien leest u in de toekomst toch nog een keer mijn pennenvruchten als invaller voor degenen die mij in de verslaggeving bij ONS Sneek zullen opvolgen.