Club

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Historie

ONS Sneek werd opgericht op 4 april 1932 en bestaat nu dus negentig jaar. In een tijd van verzuiling droeg de club een christelijke signatuur, hetgeen nog steeds in de statuten is vastgelegd. In praktische zin is ONS Sneek echter al decennia een inclusieve vereniging waar iedereen welkom is van welke levensovertuiging dan ook. In de jaren vijftig en zestig speelde ONS regelmatig op landelijk niveau. In de recente geschiedenis in sportieve zin klom de club vanaf het laatste decennium van de vorige eeuw met de nodige ups en downs naar de bovenste regionen van het amateurvoetbal. Enkele jaren manifesteerde de vereniging zich op het allerhoogste amateurniveau, de voormalige Topklasse, die nu als tweede Divisie geldt. Het topniveau impliceerde ook dat voor de landelijke KNVB beker gerenommeerde betaald voetbalclubs het Zuidersportpark bezochten, waaronder Ajax, FC Twente, FC Utrecht, FC Dordrecht en Excelsior. Eenmaal werd er om het landelijk amateurkampioenschap gespeeld tegen IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys.

Inmiddels speelt het vlaggenschip in de Eerste Klasse. De regionale certificering van de jeugdafdeling zorgt ervoor dat de vertegenwoordigende elftallen in de jeugd allen op landelijk Divisieniveau acteren. ONS Sneek is een club die ook de breedtesport een warm hart toedraagt en biedt daarvoor ruime mogelijkheden. Naast het reguliere voetbal op zaterdag, kent de club een aantal zeventallen die periodiek op de vrijdagavond voetballen in de categorieën 18+, 35+ en 45+ alsmede enkele zaalvoetbalteams. Het ledenaantal schommelt tussen de 650 en 700 leden en is groeiende.

Om invulling te geven aan haar ambities beijvert ONS Sneek zich te verhuizen naar een ander stadsdeel om samen met andere sportverenigingen, instellingen en sportgerelateerde ondernemers tot een innovatief sportpark te komen met een multifunctioneel, open karakter.